Present till Barn - 6, 7, 8, 9, 10, 11 och 12 år

nerf-n-strike-elite-infinus

Att handla till barn kan vara lurigare än man tror. Nedan har vi skrivit ihop några saker att ha i åtanke som kan hjälpa dig köpa en bättre present.

6-8 år. Att tänka på:

 • Under detta åldersspann har de flesta barn introducerats till läsning och många lär sig grundläggande läskunskaper. Ett enkelt tips är således att handla en present som främjar barnets lärande, exempelvis en rolig bok. Bokus har mängder av bra titlar till barn.
 • I detta åldersspann är det även vanligt att barnen börjar förstå spel och kan följa regler. Ett givet presenttips blir såklart då att välja ut ett roligt och lärorikt sällskapsspel som du kan spela ihop med barnet. Ju fler som är med och spelar desto bättre. SpelExperten är vår favoritförsäljare när det kommer till sällskapsspel.
 • Uttrycket barnslig är såklart inte taget ur luften. Utan att veta exakt så gissar vi att det härstammar från hur barn beter sig i denna åldern. Bland annat brukar pruttkuddar vara oerhört populära. En enkel present kan därför vara en pruttkudde. Hos Roliga Prylar hittar du pruttkuddar och mängder med andra roliga skämtartiklar.
 • Sista tipset har vi skrivet om tidigare och är att starta ett långsiktigt sparande till barnet. Har du inte redan gjort det så är det god tid att starta nu. Kraften av ränta på ränta är otroligt svår att underskatta. Vi har skrivit ett inlägg som går in mer i detalj hur du kommer igång med ett sparande till barnet: Starta ett långsiktigt sparande

8-10 år. Att tänka på:

 • Kring 8-9 års ålder börjar barnet fundera mer kring stora livsfrågor (som liv och död, kärlek och hat, osv.) och kan även jämföra sin situation med andra barn. Barnet tenderar att vara extra känsligt för kritik och tro att saker och ting ska gå på tok. 
 • Barnet vill ogärna utmärka sig på ett negativt sätt och vill vara som alla andra. Således är det extra viktigt i att vara lyhörd för barnets önskemål när du handlar presenter. Köpa fel leksaker eller kläder som barnet syns med inför kompisarna påverkar mer än du kan tro. Är det inte ditt barn du handlar till så hör med föräldrarna vad som är ”inne” just nu eller vad barnet önskar sig om det finns en uttalad lista.
 • Barnets läs- och räkneförmåga utvecklas vidare, vilket öppnar upp för en bra födelsedagspresent i form av en utmanande bok eller räkneuppgift som vidare stärker barnets lärande. Kanske ett lite tråkigt tips men det tål att upprepas. Barn i detta åldersspann är ofta intresserade av saker som är ovanliga och lite märkliga så tips på bokgenres är rymden, dinosaurier, trolleri och fantasirika berättelser. Bokus har mängder med spännande titlar.
 • Barnet börjar mer och mer få upp ögonen för musik. En Spotify-prenumeration med egna spellistor kanske kan vara en rolig present? Eller varför inte en riktigt konsert? Vi har tidigare skrivit om var du hittar de bästa Live Eventen. Kika gärna på inlägget ifall du bestämmer dig för att ge bort en konsertupplevelse i födelsedagspresent (inlägget är primärt riktat mot vuxna, men de går att hitta bra live-event till barn också).
 • Gosedjur brukar fortfarande vara viktigt för barn i detta åldersspann. Nu börjar dock intresset för riktiga djur vakna till liv också. Vill du slå på stort kan du köpa ett husdjur i födelsedagspresent. Vill du hålla det lite enklare så kanske ett nytt gosedjur räcker? Lekmer har mängder med söta och roliga gosedjur i så fall. 

10-12 år. Att tänka på:

 • Nu har barnet kommit in i åldern mellan barndom och tonår. Barnet börjar öva på att vara vuxen, men är fysiskt och emotionellt fortfarande mer som ett barn. Barnet börjar nu plocka undan leksakerna och ibland byta klädstil. Här gäller det med andra ord att hänga med i svängarna när du handlar presenter. En typ av pryl eller leksak som var kul tidigare kan nu vara ”barnslig”. Lyhördhet är återigen nyckeln för att lyckas med presentinköpet. Är det inte dina egna barn du handlar till så hör med föräldrarna.
 • Kring tolv år händer mycket. Barnet börjar intressera sig mer för sitt eget utseende. När det tidigare kanske var svårt att få barnet att tvätta sig, duschar det istället nu länge och ofta. En del tjejer börjar intressera sig för smink, vilket öppnar upp för en enkel födelsedagspresent. Tänk på att för vissa är smink en känslig fråga. Speciellt till barn. Handlar du till ett annat barn än ditt eget bör du således höra med föräldrarna innan du köper något. 
 • Kring tolvårsåldern är det även vanligt att barnet snöar in sig på ett visst intresse och blir helt uppslukad. Detta är ett gyllene tillfälle för dig som ska handla födelsedagspresent. Prata med barnet. Är hen bara något så när insnöad tar det inte lång tid att lista ut barnets intresse.
 • Fritidsintressen blir allt viktigare i detta åldersspann. Många barn håller på med idrott, vilket öppnar upp för mängder av presentidéer. Vi har tidigare skrivit ett inlägg om var du bäst handlar presenter för mängder av fritidsintressen. Ta dig en titt för inspiration.

Present till barn 6-12 år

Visar alla 35 resultat