Malta med TravelBird

Presenttips: Överraska på födelsedagen med en resa!

Vi på födelsedagspresenter.se älskar att resa. Anledningarna är många: Man får b.la. se och uppleva nya saker, man får tillfälle att slappna av, man lär sig nya grejer, man lär känna nya människor och kulturer, man spenderar tid med sina vänner och/eller nära och kära, osv. 

Sammanfattat så är det helt enkelt toppen att resa. Det enda som i vår mening kan göra resan ännu bättre är om man blir bjuden, speciellt om det dessutom är en överraskning. Överraskningsmomentet är såklart inte nödvändigt för att lyckas med själva resan, men vi rekommenderar det ändå då det gärna gör upplevelsen lite extra minnesvärd och speciell vilket är precis det som är meningen när man ger bort en resa i present. 

Hur går man då tillväga för att ge bort en resa i present som dessutom är lyckad och uppskattas? I vår erfarenhet så är det framförallt tre saker som man måste fundera kring när man ska få ihop resplanerna. Dessa är tid, pengar och intresse. Nedan går vi igenom dem lite närmre.

  • Tid – Tid handlar om precis det man tror – schemaläggningen kring resan. Hur länge ska ni vara borta, när ska ni resa, hur lång tid tar själva transporten, osv. Det kan låta som ett enkelt moment, men tiden ska inte underskattas som aspekt. Det är lätt att en resa blir förstörd av ett ogenomtänkt tidsschema. T.ex. en överraskningsweekend som planeras under partnerns stressigaste arbetsperiod. Eller en ’quick getaway’ där merparten av resan går bort i transport till själva resmålet. Ni förstår.
  • Pengar – Pengar är förmodligen det mest intuitiva kriteriet och behöver inte speciellt mycket förklaring. Även om vi älskar att resa så vill vi trycka på att det ska göras på ett ekonomiskt ansvarsfullt sett, dvs håll dig till vad du/ni har råd till. Det är svårt att njuta av en resa man kanske lånat till och vet att man egentligen inte har råd med. 
  • Intresse – Intresse är det klurigaste kriteriet och också här vi ser att flesta går bort sig. Det största misstaget folk gör i vår erfarenhet är att de bokar ett resmål de själva är intresserade av istället för att fokusera på vad den eller de som ska få resan i present har för intresse. Undermedvetet eller ej så händer det förvånande ofta så fundera gärna två varv så att du är säker på att du inte bokar resan för att det är ett resmål du själv är sugen på. Visst, i den bästa av världar så hittar du ett resmål som ni båda/alla tycker om men går inte det så är det enda rätta att boka efter presentmottagarens intresse. Annars blir det bara pannkaka av det när mottagaren märker att du egentligen bokat resan till dig själv (ja, de kommer lista ut det).

    När man funderar kring mottagarens intresse kan det ibland underlätta att utgå från vilka typer av resor det finns och de vanligaste aktiviteterna människor brukar ta sig för under resorna. De vanligaste resorna är i vår erfarenhet weekends, en veckas trips, 10-dagars vistelser, eller långresor. De vanligaste aktiviteterna under resan är shopping, sight seeing, sol/bad, skidåkning, eller annan specifik aktivitet (ex. kite surfing semester, fågelskådarresa osv.) Kan du placera mottagaren i en resetyp och i en aktivitetskategori så har du kommit en bra bit på vägen. 

Kroatien med TravelBird
Kroatien med TravelBird

Dessa tre kriterier mynnar förhoppningsvis sedan ut i en idé för en resa, eller i alla fall ett smalare spann av alternativ som underlättar planeringen. Nu börjar den roliga delen av reseplaneringen –  kolla på resmål!

Vi har tre favoriter när det kommer till inspiration/bokning av resor:

  • TravelBird – (Nyligen blivit uppköpt av vår nummer tre på listan, Secret Escapes. Sidan ligger för närvarande delvis nere så vi får se vad som händer med den i framtiden. Vi tar bort länken till dess att vi vet mer). Superbra och spännande utbud av resmål. Uppdaterar sidan ofta med nya deals och har även en ’fyndhörna’ med sista-minuten-resor som uppdateras regelbundet.
  • STS Alpresor – Vår go-to sida när vi ska boka skidresor. Bra utbud och väldigt prisvärt.
  • Secret Escapes – En trevlig sida med mängder av spännande resmål och inspiration. Framförallt inriktat mot weekends där de listar resor som reas ut. Man måste bli medlem för att se resorna, men ett medlemskap är gratis och går snabbt att fixa

Ibland hittar man en jättespännande resa på någon av sidorna ovan, men kan inte få ihop schemat. Eller så vill man bara krydda till och skräddarsy resan själv helt enkelt. Då underlättar det med tjänster som ger en överblick över vilka flyg och hotell det finns att tillgå och till vilket pris. Som bekant finns det flertalet sådana sidor. Nedan är våra favoriter:

  • Hotels.com – Vår absoluta favorit när det kommer till hotellbokning. Superbra utbud och enkel bokning. Priserna är alltid prutade och klara. Vi har aldrig haft något problem via Hotels.com och vi har bokat mycket genom åren.
  • Flygstolen.se – Vår favorit när det gäller att få en överblick över hur flygen går och vad de kostar. Vi upplever att de även är aning bättre än konkurrenterna på att sätta ihop flighter med två olika bolag för att hitta det lägsta priset.

Slutligen vill vi tipsa om hur man bäst ger bort själva resan. Det bästa och roligaste är i vår mening om man lyckas planera hela resan utan att mottagaren anar eller märker något och allting således blir en total överraskning. Det är dock otroligt svårt (och riskfullt) att lyckas med då mottagaren måste kunna lämna sina förpliktelser och åka iväg på en resa helt utan förbehållning. Alltså brukar man få avslöja en del av sina planer av rent logistiska skäl. Vårt tips är dock att aldrig avslöja mer än vad som behövs. Även om mottagaren vet att något är på gång så kan presenten fortfarande bli en överraskning om man håller valda delar hemligt. Ska ni på en weekend så räcker det kanske med att säga att presentmottagaren ska se till att hålla den utvalda helgen helt öppen. Ska ni på en längre resa så kanske du avslöjar att ni ska ut och resa, men du säger absolut inte vart ni ska förrän det är dags. På så vis blir det fortfarande spännande för presentmottagaren.

Förhoppningsvis kan ovanstående hjälpa er i jakten på en kul resa. Är det något ni saknar i texten eller något ni undrar över? Tveka då inte att höra av er till info@present-till-alla.se

Dela gärna inlägget

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på twitter
Dela på pinterest

Upptäck fler inlägg från oss