Starta ett långsiktigt sparande

Presenttips: Starta ett långsiktigt sparande!

Att starta ett långsiktigt sparande åt någon kan mycket väl vara både den tråkigaste presenten att ge bort, men också den mest uppskattade. Uppskattningen kommer förstås inte förrän långt senare när mottagaren väl får ta del av kontot så under tiden får du vara beredd att utstå lite kritik. 

För att snabbt illustrera kraften av ett långsiktigt sparande (innan du också tappar intresset) så kan vi ta följande scenario:

Din bror och hans fru har precis fått en dotter och hon är något av det sötaste du sett (du har inte egna barn än). Du vill såklart skämma bort henne med mängder av roliga presenter som kläder och roliga leksaker. Slå bort den tanken! OM du istället sätter in motsvarande summa du skulle köpt presenter för (säg 1 200 kr om året) i ett aktie- eller fondkonto i 18 år så kommer du på hennes 18-års dag kunna ge henne:

A: 18 000 kr

B: 21 600 kr

C: 67 000 kr

Svaret är C: 67 000 kr (istället för 21 600 kr utan ränta)! Sparar du istället 2 400 kr om året (2 400 x 18 = 43 200 kr sparat) så har hon 134 000 kr efter 18 år. Med 3 600 kr om året sparat (3 600 x 18 = 64 800 kr sparat) så har hon 201 000 kr efter 18 år (snacka om att du kommer vara favorit-faster eller farbror).

Kan det verkligen stämma tänker du då? Ja det gör det. Det ska förstås tilläggas att det beror på hur väl börsen avkastar pengarna. I ovan exempel har vi räknat med 11% avkastning per år, vilket är den genomsnittliga avkastningen på Stockholmsbörsen mellan 1985 – 2015. Vi har räknat med att du har satt in pengarna i början av året. Vi har inte beaktat några transaktionsavgifter, men dessa är oftast små om inte obetydliga nuförtiden. Poängen är att ovan är ett högst realistiskt scenario och att effekten av ränta på ränta kan knappt överskattas. 

Var startar jag bäst ett sparkonto undrar du då? Bra fråga. Två av de absolut bästa bankerna för privatsparare är Avanza och Nordnet. De är bäst för att de har absolut lägst avgifter (mer pengar kvar till ditt syskonbarn) och ett stort utbud av sparformer. Välj den sidan som du tycker är mest intuitiv och lättast att använda (båda är jättebra). När du väl har startat upp ett konto finns det som sagt en uppsjö av olika produkter och sparformer. Både Avanza och Nordnet har som tur är mängder av bra material att ta del av om hur du kommer igång med ditt sparande (se länkar nedan).

Så vad väntar du på? Dra igång sparandet idag. 

Länk till Avanza: Avanza Spara till Barn

Länk till Nordnet: Nordnet Spara till Barn

Har du frågor om hur vi räknat eller om något annat i inlägget? Tveka in att höra av dig till info@födelsedagspresenter.se

Dela gärna inlägget

Dela på facebook
Dela på whatsapp
Dela på twitter
Dela på pinterest

Upptäck fler inlägg från oss